HTML

Rovatok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

VPG Könyvtár

Veres Péter Gimnázium Könyvtárának blogja

Linkblog

Friss topikok

Digilektus:)

2014.05.05. 13:47 Kri

A mai magyar érettségi egyik feladatát Veszelszki Ágnes: A digilektus hatása az írásbeli és szóbeli kommunikációra egy kérdőíves vizsgákat alapján  c. szövege segítségével kellet megoldaniuk a vizsgázóknak. Ennek ellenőrzéséhez ajánljuk a következőt:

Veszelszki Ágnes (szerk.) Netszótár Bp., ELTE Eötvös Kiadó, 2012.

A Netszótár több mint 2000 szócikkéből az Olvasó megtudhatja, mi az arcpálma, a bitkolbász, az emördzsönszifész, a kemp vagy a visszahívós sms; ki a félisten, a fészes ős, a kazuár, vagy a troll; mit csinál az, aki arcon van, becsizmáz, fácsézik, kettőspontdézik, kibannol, pókol vagy unfizik.

„Megfigyeléseink, felméréseink szerint egyre gyakoribbak az ún. digitális bennszülöttek és a kint rekedtek közötti megértési nehézségek. E kommunikációs zavar (túlzóan szólva kommunikációs szakadék) egyik oka az eltérő motivációjú szókincs használata.
Az internethasználat és az ezzel járó hatások mindenképpen befolyásolják a nyelvhasználatot, különösen az erre nagyon fogékony fiatal korosztály körében. A digitális nyelvhasználat legfontosabb jellemzői közé tartozik az angol nyelv hatása, a rövidítések használata, a helyesírási módosulások, a képszerűség mellett az új szókincs létrejötte is.
A netszótár e kommunikációs nehézség feloldását célozza, a digitális kommunikációban használatos új kifejezések bemutatására készült.” (Részlet az előszóból)

Netszótár a digitális (magán)kommunikáció szókészletének új feldolgozása. A folyamatosan változó és bővülő szótári elemeket több mint két év munkával az ELTE BTK-n működő Kommunikáció: internet és média műhely tagjai rendezték kötetté.
Netszótár több mint 2000 szócikkéből az Olvasó megtudhatja, mi az arcpálma, a bitkolbász, az emördzsönszifész, a kemp vagy a visszahívós sms; ki a félisten, a fészes ős, a kazuár, vagy a troll; mit csinál az, aki arcon van, becsizmáz, fácsézik, kettőspontdézik, kibannol, pókol vagy unfizik.
A szótár mellékleteiből kiderül, melyek és mit jelentenek a
legismertebb netes rövidítések, illetve a leggyakoribb emotikonok.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekes ajánló könyvajánló információk

A bejegyzés trackback címe:

https://vpgkt.blog.hu/api/trackback/id/tr96120026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása