HTML

Rovatok

Naptár

augusztus 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

VPG Könyvtár

Veres Péter Gimnázium Könyvtárának blogja

Linkblog

Friss topikok

Digilektus:)

2014.05.05. 13:47 Kri

A mai magyar érettségi egyik feladatát Veszelszki Ágnes: A digilektus hatása az írásbeli és szóbeli kommunikációra egy kérdőíves vizsgákat alapján  c. szövege segítségével kellet megoldaniuk a vizsgázóknak. Ennek ellenőrzéséhez ajánljuk a következőt:

Veszelszki Ágnes (szerk.) Netszótár Bp., ELTE Eötvös Kiadó, 2012.

A Netszótár több mint 2000 szócikkéből az Olvasó megtudhatja, mi az arcpálma, a bitkolbász, az emördzsönszifész, a kemp vagy a visszahívós sms; ki a félisten, a fészes ős, a kazuár, vagy a troll; mit csinál az, aki arcon van, becsizmáz, fácsézik, kettőspontdézik, kibannol, pókol vagy unfizik.

„Megfigyeléseink, felméréseink szerint egyre gyakoribbak az ún. digitális bennszülöttek és a kint rekedtek közötti megértési nehézségek. E kommunikációs zavar (túlzóan szólva kommunikációs szakadék) egyik oka az eltérő motivációjú szókincs használata.
Az internethasználat és az ezzel járó hatások mindenképpen befolyásolják a nyelvhasználatot, különösen az erre nagyon fogékony fiatal korosztály körében. A digitális nyelvhasználat legfontosabb jellemzői közé tartozik az angol nyelv hatása, a rövidítések használata, a helyesírási módosulások, a képszerűség mellett az új szókincs létrejötte is.
A netszótár e kommunikációs nehézség feloldását célozza, a digitális kommunikációban használatos új kifejezések bemutatására készült.” (Részlet az előszóból)

Netszótár a digitális (magán)kommunikáció szókészletének új feldolgozása. A folyamatosan változó és bővülő szótári elemeket több mint két év munkával az ELTE BTK-n működő Kommunikáció: internet és média műhely tagjai rendezték kötetté.
Netszótár több mint 2000 szócikkéből az Olvasó megtudhatja, mi az arcpálma, a bitkolbász, az emördzsönszifész, a kemp vagy a visszahívós sms; ki a félisten, a fészes ős, a kazuár, vagy a troll; mit csinál az, aki arcon van, becsizmáz, fácsézik, kettőspontdézik, kibannol, pókol vagy unfizik.
A szótár mellékleteiből kiderül, melyek és mit jelentenek a
legismertebb netes rövidítések, illetve a leggyakoribb emotikonok.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekes ajánló könyvajánló információk

Könyvmentők :)

2012.05.29. 16:16 Kri

Új játékot indítottak a szombathelyi könyvtárosok.

Próbáld ki: http://konyvmento.bplaced.net/piacter/

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló hasznos újdonság könyvek könyvtár események

ókori gps

2012.05.29. 16:06 Kri

Új online eszközt fejlesztettek ki az amerikai Stanford Egyetem történészei és informatikusai, amely ókori útvonalkeresőként mutatja meg, hogy a Római Birodalom városai között mennyi ideig tartott, és mennyibe került az emberek és termények szállítása.

Itt találhatod: http://orbis.stanford.edu

Szólj hozzá!

Címkék: érdekes ajánló történelem újdonság földrajz információk

Jostein Gaarder

2012.04.24. 12:28 Kri

"...hogy jó filozófusok lehessünk, semmi másra nincs szükségünk, mint hogy képesek legyünk rácsodálkozni a világ dolgaira..."

"A legnagyobb görög filozófusok egyike, aki egyébként több mint kétezer évvel előttünk élt, úgy vélekedett, hogy a filozófiát az emberi csodálkozás szülte. Az embereket annyira megdöbbenti saját létezésük, hogy az erre vonatkozó kérdések mintegy önmaguktól vetődnek fel.

Sok ember számára éppoly fölfoghatatlan a világ létezése, mint amikor a bűvész egy nyulat húz elő a percekkel azelőtt még üresen tátongó cilinderéből.

...A nyúlra visszatérve, legyen mondjuk az a világegyetem. Mi, az univerzum lakói aprócska lények vagyunk a nyuszi bundájának legmélyén. A filozófusok pedig igyekeznek felkapaszkodni a szőrszálak hegyére, hogy szemébe nézhessenek a nagy bűvésznek."

 

A fenti idézetek a Sofie világa : regény a filozófia történetéről c. könyvből származnak.

A szerzővel készített érdekes riportot Magyar Narancs 16. számában olvashatjátok. (riporter: Köves Gábor, XV.old.)

Mai kérdésünk: Milyen nemzetiségű Gaarder?

Szólj hozzá!

Címkék: érdekes ajánló magyar folyóirat vetélkedő filozófia kvíz könyvajánló narancs olvastuk gaarder

Frank Éva, az Arany Tanár – második forduló

2012.04.20. 17:28 Onkie

„Amikor irodalmat tanul az ember, akkor… az nem azt jelenti, hogy a füzetbe leírt szavakat meg kell tanulni – félreértés ne essék. Mit jelent az irodalom – tantárgy – tanulása? Kinek mit jelent? Neked mit jelent…?”

A fenti sorok sokak számára ismerősen csenghetnek – főleg az előző videó után. Nagy meglepetésünkre azonban a második forduló fő témájának ezt a kérdést választotta a zsűri: „Mit jelent az irodalom?”. Így adta magát, hogy a következő kisfilmnek az adott jelenet legyen a nyitóképe. A folytatásra azonban nem volt ötletünk.

A kiírásban az is szerepelt, hogy „mozgassunk meg minél több embert”, ami nem kis fejtörést okozott. Hosszas tanácskozás után arra jutottunk, hogy alsóbb osztályok bevonásával illusztrációkat készítünk (illetve készíttetünk) különböző idézetekhez. Ehhez kitűnő alkalmat biztosítottak volna az intenzív hét projektórái. Ám mire megegyeztünk az ötletben, már minden osztálynak megvolt a feladata ezekre az alkalmakra…

Épp kezdtünk elkeseredni, amikor az „ölünkbe pottyant” a megoldás: Cséfalvay és Téglássy tanárnő (akiknek ezúton is köszönjük a segítséget) felajánlották szaktárgyi óráikat az ötödik b osztállyal (aminek szintén Frank Éva tartja a magyarórákat), így csapatunk munkái ezekkel a rajzokkal egészültek ki.

Az alkotásokat a kezünkben tartva elégedetten dőltünk hátra – ez azonban hiba volt. A java még csak ezután következett. A képek digitalizálása után ki kellett találni a sorrendjüket, elvégezni a szükséges dokumentációkat, és persze összeszerkeszteni és megvágni a videót.

A pályamunka ez alkalommal is az utolsó pillanatban készült el, de azt hiszem, megérte a befektetett energiát. Annál is inkább, mert bejutottunk az utolsó, döntő fordulóba vele.

 

A képek alkotóinak és az ábrázolt idézetek listáját ide kattintva lehet megtekinteni. 

A videó második felében a háttérzenét Szaszkó Judit biztosította. A mai kérdés ehhez kapcsolódik: „Milyen hangszer hallható a kisfilm 2 perc 22. másodpercétől?”

2 komment

Címkék: érdekes játék film videó irodalom verseny hét pályázat rajz vetélkedő frank idézet tanár életrajz könyvtár érdekességek arany események intenzív éva

Frank Éva, az Arany Tanár – első forduló

2012.04.19. 19:54 Onkie

A Libri Könyváruház februárban első alkalommal „országos körözést indított az év legjobb magyarnyelv- és irodalom tanárának megtalálásáért”, Arany Tanár vetélkedő címén. A „nyomravezető osztály” háromnapos osztálykirándulást, a győztes tanár iskolája pedig értékes könyveket nyerhet a könyvtár számára.

A 11. c osztály nevezte is Frank Évát, de lelkesedésük sajnos hamar elapadt. A 12. a diákjai – akik a tanárnő szárnyai alatt cseperedtek fel – azonban felkarolták a projektet.

*

Az első fordulóban egy viszonylag egyszerű feladatot kaptunk: be kellett mutatni a jelölt pedagógust különböző ötletadó szempontok szerint. Mi főleg módszerét és személyiségét emeltük ki. Műfajt és formát tekintve sem adtak sok megkötést. Közösen úgy döntöttünk, hogy a legjobb lenne egy kisfilmet készíteni, amiben egy feleletvázlat mentén haladunk, a kifejtést pedig riportok szolgálják.

Azt hiszem, további szócséplés helyett beszéljen inkább a pályamű:

1 komment

Címkék: érdekes játék film videó irodalom verseny pályázat vetélkedő frank tanár életrajz könyvtár érdekességek arany események éva

Zsolnay Miklós

2012.04.18. 11:36 Kri

"Ismeritek Zsolnay Vilmos életét. Láttátok a kicsiny kezdetet, melyből kiindult, és bámuljátok a szédítő magasságot, melyre két keze munkájával és teremtő agya szorgalmával eljutott. Tanuljatok az ő példájából! Így cselekszik a férfi, aki hivatása tudatában és érzetében egy célt tűz ki maga elé, és az összes akaraterejét megfeszíti annak elérésére. És ilyen sikereket ér el az, aki tud és mer akarni." (Magyar Ipar)


"Világhódító volt... Messzi kontinensekre tolta előre , katonáit és mindenütt ütközetet nyert." (Budapesti Napló)

Április 19-én lesz születésének 184. évfordulója.

Katona Imre Zsolnay c. könyvét a könyvtárban a 738-as jelzet alatt találjátok.

Mai kérdésünk:  mi az eozin?

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló verseny évforduló életrajz porcelán zsolnay eozin

Fahrenheit 451

2012.04.16. 15:57 Kri

 Bradbury 1920-ban született, amerikai író, a fantasztikus irodalom nagy alakja.

Legismertebb elbeszéléseit a Marsbéli krónikák c. kötetben olvashatjátok. Ezek közül is kiemelkedik a Fahrenheit 451.

 

 
Mit rejt a cím?


A megfejtéseket a ide küldjétek, vagy a könyvtárban elhelyezett dobozba dobjátok!


Az elbeszélésből 1966-ban filmet készített Francois Truffaut.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló film olvastuk

ápr.11 után

2012.04.12. 16:42 Kri

Legújabb kedvencemet szeretném figyelmetekbe ajánlani, itt találhatjátok:

images.jpgEsterházy Péter   
Rubens és a nemeuklideszi asszonyok   
három dramolett  

Itt is el tudjátok olvasni: Digitális Irodalmi Akadémia

    © Petőfi Irodalmi Múzeum • Budapest • 2011
   
Legyünk együtt gazdagok

http://dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?offset=1&origOffset=-1&docId=692&secId=65218&qdcId=3&libraryId=-1&filter=Esterh%C3%A1zy+P%C3%A9ter&limit=1000&pageSet=1

Szólj hozzá!

Címkék: érdekes ajánló könyvajánló

húsvét

2012.04.04. 14:14 Kri

Valék siralom-tudatlan.
Siralomtól süppedek ,
Omagyar_Maria-siralom.gif

Bútol aszok, epedek.
Választ világomtól --
Zsidó, fiacskámtól,
Édes örömemtől.
Ó én édes uracskám,
Egyetlen egy fiacskám!
Síró anyát tekintsed,
Bújából kinyujtsad !

Szemem könnytől árad,
És keblem bútól fárad.
Te véred hullása
Én keblem alélása.
Világ világa,
Virágnak virága!
Keservesen kínzatol,
Vas szegekkel veretel.
(Ómagyar Mária-Siralom, XIII.sz.)

Pénteken - április 6 - a Békásmegyeri Evangélikus templomban a János-passiót vezényli Bali János tanár úr.

Szólj hozzá!

Címkék: hírek ajánló programajánló információk események